Japanse Dag

Deze themales kan gebruikt worden om de oorsprong van het judo duidelijk te maken aan de kids. In plaats van het reguliere judo uurtje maar je een lange les bv. 2 uur waarin alle judoka´s aanwezig zijn. Op de Japanse dag worden Japanse kenmerken naar voren gebracht. Aan het einde van de dag krijgen de judokids natuurlijk een certificaat van deelname. Bedenk zelf een aantal thema’s die hierbij aansluiten. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.

Naam in Japans
Ergens in de dojo staat een tafel (of kraampje) waar de judoka zijn eigen naam in het Japans kan laten vertalen. Het spannendste is om een ‘echte Japanner’ te vinden die dit kan realiseren. Wellicht kun je er een “vinden” in een plaatselijk restaurant of een inburgercursus…Zelf heb ik iemand gevonden via mijn social network. Als je geen japanner kunt vinden of ook niet iemand die het Japanse naamschrift beheerst, denk dan een aan google. Met google translate en een printer kom je ook een heel eind.. niet zo spannend als een echte Japanner in kimono maar het is een mogelijkheid

Sumu Worstelen.
Gebruik het sumu-spel zoals elders op deze site omschreven. Zelf heb ik hiervoor bij een bazar, 2 opblaasbare sumu-pakken gekocht om het spel een extra draai te geven.

Sake drinken
Japanners drinken rijstwijn) SAKÉ, koop bij de Action o.i.d. een paar kleine rijstwijn glazen of iets wat er op lijkt en schenk voor de ouders een glaasje echte SAKÉ en voor de judokids bitterlemon o.i.d… mag best een beetje vies zijn 😉 Een dappere samoerai durft ook dat te drinken. ( Natuurlijk schenken we geen alcohol aan kids, ook niet aan dappere samoerais)

Verkoop Japanse slippers
Wellicht een kans voor de judoka’s om de slippers te vernieuwen, bied Japanse slippers te koop aan ( ze kosten maar een paar euro bij firma’s als Matsuru e.a. en je kunt wellicht de clubkas spekken)

Samoerai
Ken je iemand die een samoerai harnas heeft? b.v. van carnaval? dan nodig je hem natuurlijk uit

Beamer
Op de achtergrond speel je via een beamer en labtop een promofilm af over judo. Dit kan bijvoorbeeld deze zijn: Kyoto University Judo Promo

Muziek
Zowel voor de les als warm welkom of tijdens de les om de sfeer te creëren gebruik je een MP3 speler o.i.d. om Japanse klanken te laten horen. Meditatiemuziek is genoeg op internet te vinden. Eventueel ook te koop bij Intratuin of De Tuinen e.a.

Creëer een fotomoment
Een event als deze wil je vastleggen op de gevoelige plaat zodat iedereen een herinnering mee naar huis kan nemen. Dit kun je doen door genoeg foto’s gedurende de dag te maken maar het creëren van een fotomoment is wellicht beter. Je had toch die samoerai over de vloer? Of dat sumu-pak? Wellicht ben je in het bezit van een Bokken( houten zwaard) of een katana van het Kime no Kata? Nee, Dan was er toch die echte Japanner in Kimono? Mooi! Dan kan iedereen met hem op de foto. Het is wel handig als je de foto kunt maken voor een mooie achtergrond. Hang een poster of club logo op.Voor de echte fotograaf hobbyist hangt er natuurlijk een blauw of groen doek op de achtergrond en kunnen we deze achteraf vervangen door een Japanse tempel o.i.d. De foto kun je digitaal verstreken maar nog beter, je kunt ze inlijsten in een judolijst…en ziedaar weer een  kans om de clubkas te spekken.

Wedstrijd Judo pak vouwen
Een judo pak kun je na de les gewoon in je tas proppen en hopen dat mama of papa ‘m er thuis uithaalt en in de was doet…toch? Het kan echt beter! Leer de judoka’s aan om hun pak op te vouwen, op zijn Japans. Maak er zelfs een wedstrijd van één tegen één of met een groep…wie is het snelste?

Wedstrijd eten met stokjes
Met een rijstkoker kun je in eek keer een grote portie rijst ( 1 pak) koken…Het kan ook met iets anders maar rijst is wel zo Japans. Zorg voor een paar wegwerp schaaltjes en genoeg stokjes… Wie kan het snelste zijn kommetje leeg eten met stokjes?

Judobroek hangen
Hang een of meer judobroeken op aan het plafond, de ringen/touwen van de gymzaal, de rekstok, en je kunt een wedstrijd “judobroek hangen” organiseren. één tegen één of de langste tijd…

Ninja Sluipen
Ben jij zo stil als een Japanse huurmoordenaar? Sluip onder een parcours door wie is als snelste bij de eindstreep. één tegen één of de langste tijd…

Shiroken
Japanse Ninja’s staan bekend om hun doeltreffendheid van de ( in ons geval plastic of stof) werpsterren. Hoeveel sterren gooi je in de bak/ring etc.

Japans boogschieten
Wil je ook iets voor de grotere judoka? Zorg dan dat je iemand over de vloer hebt die aan Japans boogschieten doet. Al is het maar vanwege de Japanse klederdracht of aikido-outfit en de mooie grote boog. Bespreek wel eerst de veiligheid met de persoon in kwestie.

Sushi
Wanneer het budget het toelaat mag sushi natuurlijk niet ontbreken. Sushi te duur? Maak dan een grote puzzel van een sushi foto. Wie lost deze het snelst op?