De Ashi Barai – Kern

De Ashi Barai

361
Omschrijving
Het vegen van uke’s voorste voet net voordat uke deze neerplaats tijdens het stappen. Het vegen van de voet gebeurt met de binnenkant van tori’s tegenovergestelde voet van buiten naar binnen. Tegenovergestelde voet betekent hier de linker voet van uke en de rechter voet van tori of anders om.
Criteria waaraan voldaan dient te worden bij het goed uitvoeren van de techniek
Leeftijd t/m 8 jaarNieuwkomers Leeftijd t/m 10 jaar Leeftijd vanaf 11 jaar
Beginsituatie
Tori en uke hebben de basis pakking vast. Tori en uke maken gebruik van verschillende pakkingen.
Moment
Nieuwkomers plaatsen de te vegen voet voor de andere voet (migi/hidari-shizentai). Rest laat uke naar voren stappen maar uke mag de voet vervolgens neerzetten alvorens geworpen te worden Tori weet het moment van de worp te bepalen doordat hij reageert op een naar voren stappende uke of doordat hij uke uitlokt om naar voren te stappen.

 

 

 

Manier
Tori heeft gezorgd dat hij met de binnenkant van zijn voet de tegenovergestelde voet van uke aan de zijkant aantikt. Tori veegt met de binnenkant van zijn voet de nog door uke neer te plaatsen voet op hoogte van diens enkel weg.
Balans
Tori trekt bij het aantikken van uke’s voet aan diens arm. Tori weet uke op het juiste moment uit balans te brengen door gebruik te maken van zijn beide armen.
Controle / Vervolging
Tori houd uke op na het uitvoeren van de worp.

 

Tori houd uke op na het uitvoeren van de worp, zonder daarbij zelf het balans te verliezen