Kern – O Soto Gari – 2.3

Een kern met als thema: Het op verschillende manieren uitvoeren (K)O-Uchi-Gari

O Uchi Gari

026

Omschrijving
Het buitenom wegmaaien van uke’s standbeen door tori’s gelijke been, nadat tori ervoor gezorgd heeft dat uke’s volledige standvastheid verplaats is naar het te maaien been. Met het gelijke been wordt verwezen naar ofwel het linker been van uke en tori, ofwel het rechter been van uke en tori.
Criteria waaraan voldaan dient te worden bij het goed uitvoeren van de techniek
Leeftijd t/m 8 jaar
Nieuwkomers
Leeftijd t/m 10 jaar Leeftijd vanaf 11 jaar
Beginsituatie
Tori en uke hebben de basis pakking vast. Tori en uke maken gebruik van verschillende pakkingen.
Moment
Tori stapt naast uke plaats zijn gelijke been achter het been van uke. Tori weet het moment van de worp te bepalen doordat hij reageert op een naar voren stappende uke of doordat hij uke zelf voorbij stapt.
Manier
Tori heeft zijn gelijke been achter het standbeen van uke geplaatst en weet hem met behulp van zijn armen over zijn eigen been te duwen. Tori heeft zijn gelijke been hoog genoeg naar achter opgezwaaid zodanig dat hij het standbeen van uke weg kan maaien.
Balans
Tori verstoort het balans van uke op het moment dat hij uke over zijn been naar achter duwt. Tori verplaatst het volledige balans van uke op het te maaien been door gebruik te maken van zijn armen en het innemen van een positie naast uke.
Controle / Vervolging
 Tori houdt uke vast na het uitvoeren van de worp Tori houd uke op na het uitvoeren van de worp, zonder daarbij zelf het balans te verliezen