Soort oefenstof: Diverse Val oefeningen
Doelgroep: Alle leeftijden

Zig zag circuit.
Hiervoor zet je op de mat een circuit uit. Dit kan heel goed met papiertape. Tussen de aan gegevenpunten doe je de oefeningen vb: valoefeningen, ebi en andere lichamelijke
Oefeningen zoals; kikkersprong, lopen handen en voeten, op de buik naar voren trekken enz.

 

Estafette vallen. (over de breedte van de mat).
Nr.l maakt een judorol voorover, tikt daarna de overkant van de mat aan, komt terug en geeft Nr.2 een tikje.
Nr.2 doet hierna hetzelfde. Welk 2-tal maakt het eerst samen 10 keer een judorol voorover?

Estafette vallen. (over de breedte van de mat).
Nr.l gaat in het midden van de mat geknield bok zitten, Nr.2 maakt over de zittende bok een judorol, tikt daarna Nr.l aan (de geknielde bok), die terug gaat naar de beginpositie, terwijl Nr.2 nu bok wordt. Daarna maakt Nr.l een voorwaartse judorol over de geknielde bok. Welke groep maakt als eerste 10 keer een voorwaartse judorol?

 

Tori en Uke als paard en ruiter.
T zakt door zijn rechterarm Uke maakt een zijwaartse val (Uke pakt Tori bij beide revers vast)

Als 1 judoka bokje zit.
Nr.l maakt een geknielde bok, nr.2 gaat op de bok zitten, laat zich er van afglijden en maakt een val/rol achterwaarts. Daarna wisselen.

Bewegende bok.
Nr.l is een bewegende bok, en beweegt vooruit en/of achteruit. Nr.2 loopt achteruit en weet niet waar de bok zich bevindt. Op het moment dat Nr.2 tegen de bewegende bok aanloopt maakt hij een rol achterwaarts.

Over bokje springen met ½ draai.
Nr.l is een geknielde bok. Nr.2 neemt een aanloop en springt over de geknielde bok heen, maakt in de lucht een halve draai, komt (op zijn voeten) neer en maakt een rol achterwaarts, daarna wisselen.

Met twee front rijen.
Er worden twee frontrijen tegenover elkaar gemaakt. De tweetallen lopen naar elkaar toe, zetten met beide benen af, springen omhoog, en tikken in de lucht elkaars handen aan. Daarna hurken zij in, en maken een achterwaartse judorol.

Met twee front rijen.
Als voorgaand, maar nu springen ze met de borst tegen elkaar aan.

Met twee front rijen.
Twee frontrijen tegenover elkaar. Het tweetal loopt naar het midden, draait om elkaar heen en maakt een judorol achterwaarts.

Tori duwt Uke en laat los.
Nr.l duwt Nr.2 (die met de rug naar hem toestaat) tegen de schouders naar de overkant van de mat. Nr.l stopt op een onverwacht moment met duwen, en Nr.2 maakt een judorol achterwaarts.

Ritsluiting vallen.
Maak 2 rijen op het midden van de mat. Ga op je hurken zitten en zodat je elkaar aankijkt. Geef elkaar een hand. Op het moment dat iemand door het midden loopt (rent) mak je een val achterover.

Variatie: Je zit op je hurken met de ruggen tegen elkaar. Op het moment dat er iemand door het midden rent maak je een judorol. (steeds sneller er door heen lopen)

 

Botsauto, s (Valbreken)
Iedereen rent met gekruiste armen over de mat bij een botsing maken allebei de judoka’s een rol achterover.

Valbreken achterwaarts
Je maakt een kring en gaat allemaal achteruit hangen. Op teken laat je los en je maakt een achterwaartse- Val (niet doorrollen) Door te tellen kun je het tempo opvoeren.

Valbreken voorover (samenwerken)
Je maakt groepjes van 5 en staat naast elkaar opgesteld. Ieder groepje van 2 pakt elkaars polsen gekruist vast 1 persoon kruipt over de armen van de rij. Het eerste daarna tweede groepje enz groepje rent naar achteren om de persoon op te vangen.

Valbreken op linie en of tempo.
Op teken maak je een genoemde valtechniek en wie het laatst opstaat is af. Wie schiet erover.

Valbreken met tweetallen voor en achterover.
T staat voor U en U pakt de handen van T. T loopt naar voren maar U remt af. Vlak voor het eind laat U los en T maakt een koprol voorover. U en T staan met de ruggen tegen elkaar. U duwt T naar voren. Ergens op de mat gaat T bok zitten en U maakt een rol achterover.

 

Valbreken met tweetallen.
Ø Tori maakt bokzit. Uke pakt met zijn rechter hand de kraag van tori vast en met zijn linker hand de linker arm tori. Uke maakt nu een voorwaartse rol over de bok echter in slow-motion. Wie kan het langst in de lucht blijven hangen?
Ø Uke en tori hebben elkaar vast in standaard pakking. Tori heeft uke stevig beet. Uke springt nu zelf op en gaat aan tori hangen waarna hij een zijwaartse val maakt. ( Okuri-ashi-barai)
Ø Tori heeft uke bij met de de rechter hand bij de revers vast( Links uke) en met zijn linker hand aan het einde van de rechter mouw uke. Tori loopt nu twee passen achteruit en maakt dan tai-sabaki (weg draaien).Uke maakt nu een voorwaartse rol. Tori blijft de mouw van uke tijdens de rol vast houden.

 

Valbreken dmv “Paard en ruiter”.
Uke springt bij Tori achterop en samen lopen ze naar het midden van de mat.
Tori buigt langzaam voorover en Uke plaatst zijn handen en maakt een voorwaartse judorol.

Trekken en duw vormen.
Tori en Uke staan achter elkaar. Uke pakt Tori bij de band vast en Tori loopt naar voren. Uke trekt iets zodat Tori niet zo gemakkelijk naar voren gaat. Half weg de mat laat Uke los en Tori maakt een judorol.

Variatie: Tori en Uke met de ruggen tegen elkaar de een duwt de andere naar achteren. Half weg gaat de voorste weg en de achterste maakt een rol achterover.

Vallen in kringvorm.
1 judoka begint met een judoval, zijn buurman volgt zijn voorbeeld als hij het afslaan hoort.

Variatie: Allemaal tegelijk probeer 1 klap te maken.

De Chinese muur.
Op de mat wordt een vak getekend, wat de Chinese muur voorstelt. De tikker (wachter) staat op de muur en probeert de andere die de muur passeren te tikken. Het passeren van de muur gaat dmv een valtechniek.

Voetje van de vloer.
Een paar judoka’s zijn tikker wanneer men een achterwaartse val maakt mag men niet worden getikt. De tikker moet nu naar een ander gaan, en de judoka op de grond mag daar niet langer dan 5 sec blijven liggen.

Rupsband rollen.
Uke ligt in lig steun boven Tori. Tori en Uke hebben elkaars enkels vast. Uke maakt zich rond en Tori komt omhoog.

Kruiwagen rollen.
Uke op handen en Tori tilt Uke op bij de enkels. Ze lopen een stukje naar voren Uke stopt Zijn hoofd weg en maakt een rolletje.